1. Csákvár (txt, mp3)

2. Székesfehérvár (txt, mp3)

3. Etyek (txt, mp3)

4. Budapest (txt, mp3)

5. Balaton (txt, mp3)

6. Felcsút (txt, mp3)

7. Budai vár (txt, mp3)

8. Tatabánya (txt, mp3)

9. Pilis (txt, mp3)

10. Velencei-tó (txt, mp3)

 1. Csákvár

Csákvár Fejér megyében található város, nem messze Székesfehérvártól. Lakossága körülbelül 5000 fő, és méretéhez képest számos látványosság található itt.

Esterházy kastély:
A magyar kastélyok sorában a legjelentősebbek közé tartozik. Különleges helyet foglal el a magyar klasszicista kastélyok között. A kastélyt 1944-ig használta az Eszterházy-család. 1944-ben súlyosan megrongálódott, berendezéseit széthordták a kommunizmus időszakában Az 1950-es évek végén állították helyre. Az épület 1960 óta védettség alatt áll. A kastélyban jelenleg kórház működik. A magyar kertművészet legjelesebb alkotásainak egyike volt a kastélyhoz tartozó park. Története összefügg a kastély és az építtető család históriájával. Később angolkertté alakították. A park nyári időszakban szabadon látogatható.
Hősi emlékmű:
A szabadságharcokban és a világháborúkban elesettek tiszteletére emelte a település.
Geszner-ház – Vértesi Natúrpark Látogatóközpont
 A csákvári Esterházy-kastély parkjához korábban tartozó területen található Geszner-ház helyén egykor még vízimalom állt, amit az Esterházy család átalakíttatott és pihenőházként használt. Az 1950- es években köveit széthordták, a lábánál hullámzó tó feltöltődött. 1996-ban a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a tavat kitisztíttatta, a házat régi fotók alapján újjáépíttette. Ma a Közalapítvány központjának és egyben a Vértesi Natúrpark Látogatóközpontjának helyet adó épület külső arculata, a működő malomkerék a régmúlt hangulatát idézi. Belső helyiségeiben kutatóház, bemutató- és oktatóközpont, valamint a Vértes csodálatos világát ismertető kiállítás található. A kiállítás háromdimenziós életképein, falon függő fotóin végigtekintve egy olyan változatos, a hazai nagy tájak mindegyikének ismertetőjegyeit magán viselő vidék képe jelenik meg előttünk, amely után a Vértest méltán nevezhetjük „egy cseppnyi Magyarország”-nak. A háztető ereszalja a barázdabillegető kedvelt fészkelőhelye. A tavon gyakori vendég a tőkésréce és a jégmadár, előfordul a szürke gém, a nagy kócsag, a nyári lúd és a hattyú is. Téli időszakban megfigyelhető a zsákmányára vadászó, vagy éppen halat fogyasztó vidra. A Közalapítvány munkatársai hasznos információkkal, ismeretanyaggal állnak a Vértesi Natúrpark felfedezésére induló turisták rendelkezésére.
Báraczházy-barlang:
A Csákvári Guba-hegy barlangja, ami híressé vált ország-világ előtt. A területén 8 millió évvel ezelőtt élő állatok csontmaradványit találták meg. Mára 61 méter hosszú és ezzel a Vértes harmadik leghosszabb barlangja. A barlang egyénileg saját felelősséggel járható. Bejelentkezés esetén a Pro Vértes Nonprofit Zrt. szervez csoportokat a barlang megtekintésére.


 2. Székesfehérvár

Megyei jogú város a Dunántúlon, a Közép-Dunántúl régió központja, Fejér megye és a Székesfehérvári járás székhelye, Magyarország egyik legnagyobb városa. Az egyik leggazdagabb múltú magyar város: a középkori Magyar Királyság egyik fővárosa, királyi székhely, koronázóváros. Európai jelentőségű gazdasági, vasúti és közúti csomópont, emellett Magyarország egyik legfejlettebb nagyvárosa élénk sport- és kulturális élettel. Székesfehérvárt Géza fejedelem alapította 972-ben. A háború után a gazdasági fejlődés tovább folytatódott, a népesség megtöbbszöröződött. Olyan cégek jelentek meg itt, mint például az IBM, a Philips és a Ford. Ma a legmeghatározóbb székesfehérvári cégek közé tartozik többek között a Milkát, a TUC-ot és a Győri Édest gyártó Mondelez, a JBL-termékeket jegyző Harman, az Arconic-Köfém. Sportéletének legjelentősebb képviselői a Fehérvár AV19 (jégkorong), a MOL Vidi FC, (labdarúgás), az Alba Fehérvár (kosárlabda). Az 1901-ben alapított Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a Dunántúl legnagyobb kórháza.

Látnivalók:
Bory-vár: Kevés olyan művészt ismerünk, aki még életében felépítette saját emlékművét és múzeumát, közéjük tartozik Bory Jenő. A vár története 1912-ben kezdődött és 1952-ben fejeződött be. A városban található Bory-vár bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb építménye, mely egyetlen ember alkotása.
Romkert: Az egykori bazilika a középkori magyar állam Szent István király által építtetett szakrális központja volt egészen az 1543-ban bekövetkezett török megszállásig. Tizenöt magyar királyt koronáztak itt, (köztük Szt István királyt is), valamint itt őrizték egyúttal a Szent Koronát, a királyi kincstárat és levéltárat is.
Országalma: A Belvárosban, a Városház téren található a város jelképét ábrázoló szobor. 2018-ban lesz 75 éves.
Virágóra: egy különleges látnivaló a város sétálóutcájában. Nemrégiben került felújításra a közelben található park, amely jó pihenést nyúlt egy kellemes séta után.
Szent Anna kápolna: A székesfehérvári Szent Anna-kápolna vagy Hentel-kápolna a város egyetlen épen maradt gótikus műemléke, valamint az egyetlen épségben fennmaradt középkori épülete.
Árpádfürdő: Az Árpád-forrás szénsavas vizére létesítették szecessziós épületet - mely évtizedekig tisztasági fürdőként funkcionált - 1905-ben adtak át Székesfehérvár közönségének. A 1920-as éves elején folytatott korszerűsítés során az Árpád Szállóval bővítették az épületegyüttest.
Fő utca: A székesfehérvári Fő utca a Belváros leghosszabb sétálóutcája, a város egyik fő turisztikai célpontja. A Városház teret és a Mátyás király körutat köti össze.
Kati néni szobra: Kati néni, a fertályos asszony bronzszobra Székesfehérvár belvárosában, a Liszt Ferenc sétálóutcában található. Az egykori fehérvári piac jellegzetes alakját, a portékáit Felsőváros városrészből kiskocsijával a belvárosi piacra toló idős asszonyt ábrázolja.
Sóstói tanösvény: A székesfehérvári Sóstó és környéke közkedvelt pihenő-üdülő terület. Kedvelt pihenő- és kirándulóhely volt a város lakói számára, a tavon csónakázási lehetőséggel.


 3. Etyek

Etyek egy családias falu, Fejér megye északkeleti peremén, az Etyeki-dombság kezdetén, Budapesttől 26 km-re, fekszik. A tájat szőlőhegyek jellemzik. A török pusztítás után a XVIII. században betelepített svábok honosították meg a szőlőtermesztést Etyeken.

Látnivalók
Korda Filmstúdió: A 6 műteremből álló komplexumot amely 15000 négyzetméter, 2007 áprilisában adták át. A filmstúdiót Korda Sándorról nevezték el, melynek része az az 5975 négyzetméteres műterem, mely a világ legnagyobb ilyen építménye. Emellett még 10 hektárnyi díszlet található: New York, Reneszánsz és középkori.
Etyeki kúria borászat: Az Etyeki Kúria Borászat 1996–ban alakult az etyeki Öreghegyen 2 hektár szőlőterülettel. Hamarosan a borvidék vezető borászata lett. Négy évvel ezelőtt a 150 éves sváb pince fölött megépült egy korszerű feldolgozó és a hangulatos borkóstoló helyiség. Az Etyek – Budai borvidéken elsőként telepített Pinot Noir szőlőből készült bor számos világszínvonalú kitüntetést hozott a pincének.
Magyar-kút: Ez a forrás - melynek vízhozama ma is 6-700 liter percenként - táplálja évezredek óta a Nádas tavat, mely egykor valószínűleg Háromrózsáig terjeszkedett. A kút épülete a XIX. század első felében épült klasszicista stílusban. A Magyar-kút adta az ivóvizet az emberek és állatok részére. A legeltetett állatok terelése a Magyar-kúthoz mindennapos tevékenység volt. Az asszonyok előszeretettel mosták itt a ruhákat a mosógépek elterjedése előtti időben.
Gasztronómia: Etyeken a borászat és az ehhez köthető népszerű rendezvények köré színvonalas gasztro manufaktúrák szerveződtek. Csokoládé-, sajt-, illetve sonkakészítő műhelyek találhatók a településen. Rendezvények: Minden évszakban megrendezésre kerülnek különböző borfesztiválok, pincelátogatások. Ilyen az Etyek piknik vagy a Körpince fesztivál. 


 4. Budapest

Budapest, Magyarország fővárosa, a Duna két partján terül el. Budapest az ország politikai, kulturális, kereskedelmi és közlekedési központja. 
Budapest arculatát nagyban meghatározzák a Budát és Pestet összekötő Duna hidak. 12 közúti híd áll a forgalom és a gyalogosok szolgálatában. Az első állandó híd, a Lánchíd, Széchényi István tervei alapján 1849-ben készült el. Az építmény a híd lábainál fekvő kőoroszlánokról könnyen felismerhető. A Lánchíd megépítése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Budapest az ország központjává váljon.
A Dunai hajózás nemcsak gazdasági, de turisztikai értékkel bír. A sétahajózás népszerű a Budapestre látogatók körében, innen látható a város sok nevezetessége, mint a Parlament vagy a Budai vár épületei.
A lakosság száma 2 millió körül van, területe 525 km2. Budapest a világ egyetlen fővárosa hőforrással, nemzetközi gyógyfürdőként ismert. Rengeteg strand mellett a legismertebb budapesti gyógyfürdők a Széchenyi és a Gellért fürdő, itt a káprázatos műemlék épületben a mai kor elvárásai szerint kapcsolódhatnak ki a látogatók.

Egyéb látnivalók:
Városliget: A gyönyörű parkban található sok egyéb múzeum és látnivaló mellett a Vajdahunyad vár, a városi műjégpálya, a Széchenyi gyógyfürdő, Mezőgazdasági Múzeum, a Fővárosi Nagycirkusz és az állatkert. 
Hősök tere és a Milleniumi emlékmű: A magyar történelem nagy alakjait örökítik meg az itt található szobrok, egészen a honfoglalástól kezdve. 
Opera: a 120 éves neoreneszánsz épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi építménye. 
Parlament: 1885-ben, Steindl Imre tervei alapján kezdték építeni. Neogótikus stílusban épült, jelenleg a legnagyobb épület Magyarországon. Amikor belépünk a Parlamentbe,  felsétálhatunk a nagy díszlépcsőn, a mennyezeten freskókat láthatunk és elsétálhatunk Steindl Imre mellszobra mellett. Az egyik leghíresebb része az épületnek a 16 részes középső terme, amely hatalmas termekkel szomszédos: Alsó és felsőház.
A Dohány utcai zsinagóga: A világ második legnagyobb zsinagógája, Budapest belvárosában, az egykori zsidó negyedben található.

A művészeti örökségeket bemutató galériák mellett egyre több interaktív múzeum is működik Budapesten, a legnépszerűbbek a turisták körében:
Terror háza múzeum: a 20. századi diktatúrák áldozatainak emlékére létrehozott múzeum.
Sziklakórház: a Budai vár alatt található kórházat, mely jelenleg múzeumként üzemel, a második világháború alatt és az 1956-os forradalom idején használták. 


 5. Balaton

A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország vízrajzának meghatározó eleme. Könnyen felmelegedő, sekély vize kiválóan alkalmassá teszi a fürdésre és sportolásra, élővilága rendkívül gazdag. Területe 5181 m2, hosszúsága 78 km, szélessége 14 km körüli. Mélysége 3-12 m. Balaton a Dunántúl közepén terül el. A Balaton és környéke Budapest mellett az ország turisztikailag leglátogatottabb területe. Környékén gyógyfürdők, termálforrások találhatók. A tavon minden évben megrendezik a Kékszalag Nemzetközi Vitorlásversenyt.

Balaton látványosságai:
Tihany: Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, látványos táj és természeti adottságokban bővelkedik. Híres, még ma is meglévő nevezetessége a helynek a tihanyi visszhang vagy echo, amely a tihanyi apátság és a Visszhang-domb között keletkezett. Itt található Magyarország legnagyobb levendula mezeje.
Hévíz: Hévíz város Délnyugat-Magyarországon található, Zala megyében. A város területén a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytó van.
Balatonfüred: Balatonfüred Veszprém megyében található, a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. 
Szigligeti vár: Immáron 750 éves múltra tekint vissza Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára, a Szigligeti vár, a Balaton északi partján.
Veszprém: Egyetemi város, a királynék városa. 
Tapolca: A Tapolcai-medence névadó városának első számú látványossága a tavasbarlang. A nem mindennapi látványosság megtekintése után érdemes egy rövid sétát tennünk a szépen rendbe hozott Hild-díjas városközpontban.
Zamárdi:  Zamárdi a Balaton egyik déli panoráma pontja. Kilátójából csodálatos a panoráma Tihany félszigetére, és a Balaton északi partjára. Zamárdi közel 10 km kiterjedésű partszakaszán több ingyenesen használható, kisebb-nagyobb strand található. A strandolás és a parkolás Zamárdi egész területén ingyenes! Zamárdi a Balaton legnapsütésesebb területei közé tartozik. A víz itt lassan mélyül, így a part közelében van elég hely a gyerekeknek és az úszni nem tudóknak. A parton a csónakok, vitorlások fogadására alkalmas kikötő is épült. Az aktív balatoni üdülést kedvelők különböző vízisportok és szárazföldi  sportolási lehetőségek közül választhatnak.

Programok:
Balaton Sound: Európa egyik legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztiválja. Helyszíne Zamárdi, a fesztivál már egyszer elnyerte a rangos European Festivals Award kitüntetést a legjobb közepes méretű fesztivál kategóriában. Több mint 300 fellépő fordul meg az 5 nap alatt, köztük mintegy 100 nemzetközi sztár.
Balaton-átúszás: A Balaton-átúszás egy évente megrendezett nyári sportesemény.


 6. Felcsút

Felcsút egy kis falu, körülbelül 200 lakossal.
Magyarország nyugati részén, Fejér megyében, Székesfehérvártól 39 km-re, Budapesttől, a fővárostól 42 km-re található.
A faluban két iskola működik. Egy általános, és a mi Letenyey középiskolánk. Iskolánk egyaránt rendelkezik gimnáziumi, szakgimnáziumi és szakközépiskolai osztályokkal. A diákok különböző szakmákat tanulhatnak (pincér, szakács, cukrász, és mezőgazdász), vagy technikusi képzést választhatnak a mezőgazdaságban, vendéglátásban vagy sportban.
A falu eredete egészen a 13. századba nyúlik vissza, ami érthető, mivel a falu a Váli – völgyben, a Vértes lábánál fekszik. Ez nem csupán egy gyönyörű hely, de minden megtalálható itt, amire szüksége van az embernek: vizek, erdők, és termékeny talaj. A terület legfontosabb gazdasági ágazatai a mezőgazdaság és a turizmus.
Néhány tanya is található Felcsút körül, mint Szúnyogpuszta, vagy a Noll-tanya. Mindkét tanya rendelkezik szállási lehetőséggel 25 emberre, valamint van egy kisebb hotel a szomszédos faluban, Alcsútdobozon.

A falunk leghíresebb látványossága a Puskás Labdarúgó Akadémia, ami 2007-ben alakult. Ez  az egyik legfelszereltebb sport akadémia Magyarországon, emellett épületei építészetileg is elismertek. Egyik legnevesebb éptészünk, Makovecz Imre tervezte a kollégium épületeit, az egészségügyi központot, és az éttermet. Különleges stílusát organikus építészetnek nevezik,  jellemzőek rá a természetes anyagok, mint a fa, a kő, és a természetben megjelenő formák. 
Később 2014-ben egy új stadion épült, hogy kiszolgálja az akadémia csapatait. A felnőtt csapatok az első és második osztályban játszanak, emellett még számos utánpótláscsapattal is rendelkezik az akadémia. A stadionban megtekinthető egy kiállítás Puskás örökségéről. Puskás Ferenc Magyarország valaha volt legjobb focistája. Spanyolországban szintén rendkívül sikeres karriert futott be, a Real Madrid csapatában játszott, majd később vezetőedzője is lett. 
A stadiontól igénybe vehetjük a sokat emlegetett kisvasútat, hogy a szomszédos faluba Alcsútdobozra utazzunk, itt frissítő és megnyugtató sétát tehetünk a szépséges arborétumban. Ezt a gyönyörű kertet a Habsburg család tagja, József főherceg alapította. 
Egy kicsit tovább utazva, a következő faluban, Tabajdon élvezhetjük a cipő nélküli sétát, a mezítábas parkban 21 különböző felszínt és anyagot próbálhatunk ki csupasz talpunkkal.
Felcsút közelében meglátogathatjuk Endresz György emlékhelyét, aki magyar pilótaként 1931-ben átrepült Új-Foundlandról Magyarországra. Néhány rekordot megdöntve  a leggyorsabban, leszállás nélkül tette meg a leghosszabb távot a korban. 
Rengeteg felfedezni való dolog vár tehát Felcsút környékén. Ha pedig szeretnétek megnézni Székesfehérvárt, a régi koronázó várost, vagy Budapestet – mindkét város csak 1 órányi útra fekszik Felcsúttól. 


 7. Budai vár

A gótikus stílusú királyi palota már az 1300-as évek közepétől épült és építése eltartott az 1400-as évek végéig, így Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás királyaink idején is mindvégig bővítették és díszítették a magyar uralkodók lakhelyét.

Látnivalók
Halászbástya: A Halászbástya Budapest egyik legismertebb műemléke, amely a budai várban. A kilátóteraszokról látható páratlan budapesti panoráma miatt a legjelentősebb idegenforgalmi látványosságok közé tartozik. A neve arra utal, hogy a középkorban a várfalnak ezt a részét a halászok céhe védte.
Mátyás templom: A budavári Nagyboldogasszony-templom, ismertebb nevén Mátyás-templom, ritkábban budavári koronázó templom Budapest I. kerületében, a Szentháromság téren álló, nagy történelmi múltra visszatekintő műemlék épület. Az egyházi hagyomány szerint a templomot Szent István király alapította 1015-ben. Az egész épület érett gótikus stílusban történt átalakítását Nagy Lajos király 1370 körül kezdte meg
Budavári sikló: A Budavári Sikló (korábban Budai Hegypálya) egy különleges vasút, Budapest I. kerületében a Budavári Palota megközelítésének egyik eszköze, Budapest Duna-parti látképének szerves részeként 1987 óta az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. A pálya hosszúsága 95 méter. Az alsó és felső állomás közti szintkülönbség 50 méter. Egy út ára 2016-ban 1200 forint volt.
Panoptikum: A barlangrendszer és a pincerendszer nagyjából 12 méter mélyen helyezkedik el és a mesterséges részeivel együtt 3300 méter hosszú. A barlangrendszerben jelenleg tematikus kiállítások tekinthetők meg. A Labirintus barlangrendszerét a középkortól kezdve sok mindenre használták: volt menedékhely, pince, ispotály vagy börtön. A Várhegy legismertebb földalatti “vendége” a 15. század második felében Mátyás király foglyaként itt raboskodó Vlad Tepes, a híres Drakula gróf volt.
Vígadó: A Pesti Vigadó vagy röviden csak Vigadó Budapest belvárosában a Duna-parton található műemlék, turisztikai látványosság és összművészeti rendezvényközpont. Helyén 1849-ig a budai várostromig az osztrákok által a várból leágyúzott Redoute állt, hasonló funkciókkal. Az új román, bizánci és mór stílusú Vigadó épületet 1865-ben adták át.
Sándor palota: A Sándor-palota Budapesten, a Budai Várnegyedben, a Szent György téren található épület, alatta halad el a budai Váralagút. 1803–1806 között épült klasszicista stílusban. 2003 óta Magyarország mindenkori köztársasági elnökének rezidenciája, egyben a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) székhelye.
Várbazár: A Várkert Bazár (más néven: Várbazár) Budapest I. kerületében található, az Ybl Miklós téren. Kiemelt műemlék, a világörökség része. Ybl Miklós tervei szerint épült 1875 és 1883 között neoreneszánsz stílusban, a Várkert Duna felőli lezárásaképpen. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, árkádsorai egykor üzletekkel voltak tele.


 8. Tatabánya

Tatabánya fiatal város, ezért nem sok műemléket ígér a látogatóknak. Mindössze öt műemléket jegyeztek fel. 

Tatabánya idegenforgalmi látványossága:

A város fölé magasodó, műemlékké nyilvánított Turul-emlékmű. A város szimbólumaként a rendszerváltás után a turulmadár a város új címerébe is bekerült. 
A Jászai Mari Színház egy gyönyörű műemlék épületben található. Az épület az első világháború ideje alatt épült fel barokk stílusban. Az intézmény több, mint 400 embert képes befogadni. 
A város egy másik látványossága Szelim-lyuk, ami egy védett barlang. A legendák szerint az emberek háborúk idején itt bujdostak. Több őskori lelet is előkerült a barlangból, innen származik a Magyarországon talált legrégebbi lelet is, amely az ember jelenlétére utal. 
A Csónakázó-tó a város szívében található, közepén egy kis szigettel. A tó körül kerékpár és sétány fut végig. Itt egy szabadtéri színpadot is találunk. A tóban szökőkút van elhelyezés, valamint egy fahíd is díszesíti. A szigeten elhelyezést nyert egy Napóra, amit fejedelmet ábrázolja. Ez 16 másodperc eltérésével mutatja a pontos időt.  A tó környékén egy jól felszerelt játszóteret is találhatunk.
A főtéren van egy Életfa. Ez a magyar állam ezer éves fennállására készült 2000-ben. Ez egy nagyon összetett szobor, minden ága mást szimbolizál. Ezen kívül a talpazata is a szobor része, ez egy márvány fal. A szobrot nézve végigtekinthetjük a magyarság történelmét a Honfoglalástól a napjainkig. A jobb oldali csodaszarvasok balra haladva gyökerekké alakulnak, ez a Honfoglalás. Ez a város egyik legjobb magyarságtudatot hirdető szimbóluma. 
A leghíresebb látványosság a Gyémánt Fürdő, ami Magyarország egyik legjelentősebb fürdője. Nem elég, hogy van wellness részlege a fürdőnek, de még egy hotel is színesítheti az ott töltött napokat. Az élményfürdő családbarát, ezért rengeteg a gyerekprogram. 
Tatabányán világszínvonalú a judo oktatás. Egyik diákunk rendkívül sikeres ebben a sportban. Idén szeptemberben részt vett a világbajnokságon is. 


 9. Pilis

A Pilis a Duna jobb oldalán található hegység Budapest és Esztergom között. Fő csúcsa a Pilis, ami 756 méter. Természeti szépségei miatt gyakran felkeresik. Számos barlang is található itt, közülük 15 védett. A terület büszkélkedhet még különleges állat és növényvilágával. Sok látványosság található, amelyeket érdemes megnézni. Többek között a Dobogókő, Holdvilág-árok, és a Dunakanyar.

Látványosságok

Bertényi Miklós Füvészkert: A kertben a környező hegyek növényzetétől teljesen eltérő kép és sajátságos mikroklíma fogadja a látogatót. Az 1960-as évek második felében az itt lévő gyertyán, akác és kocsánytalan tölgyállományok helyére Eőry Gyula erdőmérnök hallgató diplomamunkája alapján luc, duglasz, erdei és vörösfenyő állományokat telepítettek. A területet a vadkárok megelőzése érdekében később bekerítették. 1978-ban kezdték meg a területnek arborétummá történő alakítását. Az állományok szélére különleges díszt (virág, őszi lombszíneződés stb.) adó fajokat telepítettek. Az 1980-as években madártani tanösvényt hoztak létre. 1985-ben a FAO Erdészeti Szekciója hazánkban tartotta közgyűlését. Ennek emlékét őrzik még ma is a tagországok küldöttei által ültetett fák.
Visegrádi Fellegvár: A ma látogatható Fellegvár nem az első vár, amely itt épült. Az első vár a Sibrik-dombon, az egykori római tábor alapjaira épült, és a tatárjárás során pusztult el. A visegrádi kettős várrendszert 1250-1260 körül építette IV. Béla király és felesége, Laszkarisz Mária királyné, a királynő hozományából. A vár a hegycsúcsot övező erődítésfalakból, két toronyból és egy lakópalotából állt. A későbbi korokban a fővárost ide helyező Károly Róbert király bővítette a várat, s itt került sor az 1335-ös híres királytalálkozóra is. A várat Luxemburgi Zsigmond idején tovább korszerűsítették, vélhetően ekkor készült el az úgynevezett “asszonyház” is. A Fellegvárat az Alsóvárral völgyzárófal kötötte össze, amely egésze a Duna partjáig tartott, majd ott őrtoronyban végződött. A völgyzárófalakon vezetett az a középkori, Esztergomból Budáig tartó út, amit északon a kaputorony, délen pedig egy kapu zárt le. Mátyás király uralkodása idején a vár palotaszárnyait teljesen felújították. Visegrád koronaőrző hely volt 1529-ig. A török időkben a vár óriási pusztítást szenvedett el, majd 1544-ben török kézre került. Ez után felváltva volt a török és a magyar csapatoké, míg legvégül a törökök – miután katonai célra már teljesen alkalmatlanná vált – elhagyták a szinte teljesen elpusztult várat. Nemcsak a vár, hanem a város is elpusztult, újranépesedése hosszú időt vett igénybe. A vár helyreállítására az első törekvések az 1870-es évek elején történtek, s még napjainkban is tartanak. 


 10. Velencei tó

A Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava. Területe 26 km², a felület harmada nádassal borított. A sekély, átlagosan 1,5 m-es mélysége miatt Európa egyik legmelegebb tava. Fejér megyében, a Velencei-hegység lábánál található. A földtörténeti szempontból fiatal tó csupán 12-15 ezer éve, két párhuzamos törésvonal között alakulhatott ki. A tó környékén sokszínű állatvilág lelhető fel.

Főbb települések a tó környékén: Agárd, Velence, Sukoró, Pákozd, Gárdony, Dinnyés
A Velencei-tó környékén számos turistaútvonal biztosít túrázási lehetőséget a nádrengeteg és hegységben megbúvó kincsek felfedezésére kíváncsi turistáknak. Egyes útvonalak megtehetőek biciklivel is. A tó körüli bicikliúton körbetekerhető a tó.
 

Nevezetességek:
Katonai emlékpark, Pákozd: A pákozdi Katonai Emlékpark (röviden KEMPP) Magyarország egyik nemzeti emlékhelye, mely azzal a céllal jött létre 2010-ben, hogy nemzetünk hadtörténelmének 1848-tól napjainkig terjedő időszakát bemutassa. Az Emlékpark az 1848. szeptember 29-én a Pákozd, Sukoró és Pátka térségében lezajlott pákozdi csata emlékére állított Mészeg-hegyi obeliszk környezetében található 1,6 hektáros területen helyezkedik el. Az Emlékpark legfontosabb feladata a nemzeti hadtörténelem 1848-cal kezdődő időszakának való bemutatása. Az 1,6 hektáros területen számos kiállítási felület, emlékmű és emlékpont található. 
Bence-hegyi kilátó, Velence: A 2018 tavaszán átadott új kilátó stratégiai fontosságú, különösen szép panorámájú magaslatra épült: nemcsak az egész Velencei-tavat, hanem távolabb a Budai-hegységet, és a Vértes, sőt még a Bakony egy csücskét is megcsodálhatjuk, ha elég tiszta az idő. A csaknem 20 méter magas kilátószintre 118 lépcsőfok vezet fel.
Velence korzó, Velence: A Velencei-tó Kapuja Velence Korzó egyre inkább olyan közösségi élettérré válik, ahol megvalósul az egyensúly a vásárlás és szórakozás, a munka és a pihenés között, ahol a családok, barátok, üzleti partnerek közös élményekkel gazdagodhatnak. Ez a projekt Velence-déli területének megújulását hozta, melyhez a Velence Korzó területén színvonalas programok társulnak. A Velencei-tó Kapuja a térség lakosságának és az ide látogató turisták igényein alapuló, egyedi és formabontó elképzelés alapján megtervezett többcélúan hasznosuló centrum. A 20 hektáron kialakított kereskedelmi, szórakoztató és turisztikai központ egyszerre nyújtja egy városközpont, egy közösségi- és rendezvénytér, egy sétálóutca, szolgáltatóház, egy igényes és modern szabad strand, rekreációs szabadidős tér esszenciáját.

Related articles